HANOVER COUNTY
DEPARTMENT OF PUBLIC UTILITIES

GENERAL UTILITY NOTES:

19. WHENEVER CONNECTING A SEWER LATERAL TO AN EXISTING MANHOLE, CORE
DRILLING AND A FLEXIBLE PIPE-TO—MANHOLE CONNECTOR SHALL BE USED. THE
CONNECTOR SHALL BE KOR—N-—SEAL ASSEMBLY OR APPROVED EQUAL. THE
CONNECTOR SHALL BE INSTALLED IN STRICT ACCORDANCE WITH THE MANUFACTURERS
SPECIFICATIONS.

20. WHENEVER CONNECTING A SEWER LATERAL TO AN EXISTING SEWER LINE, THE
CONTRACTOR MUST USE A MECHANICAL HOLE CUTTER WHEN TAPPING THE EXISTING
SEWER LINE AND AN APPROVED SADDLE OR INSERTA-TEE OR KOR-N-TEE SHALL BE
USED.

21. THE CONTRACTOR SHALL SCHEDULE AND COORDINATE THE SHUT-OFF OF EXISTING
WATER LINES AND ANY CORRESPONDING SERVICE INTERRUPTIONS WITH HANOVER
COUNTY DPU AND ALL AFFECTED CUSTOMERS AT LEAST 48 HOURS PRIOR TO THE
SCHEDULED ACTIVITY. THE CONTRACTOR IS TO NOTIFY ALL AFFECTED CUSTOMERS IN
WRITING. THE CONTRACTOR SHALL MAKE PROVISIONS TO PROVIDE REASONABLE
ACCOMMODATIONS TO AFFECTED CUSTOMERS AND SHALL TAKE ALL NECESSARY STEPS
TO MINIMIZE THE LENGTH OF THE SERVICE INTERRUPTION. IN CASES WHERE
SPECIAL OPERATIONAL ISSUES ARISE AS A RESULT OF THE PROPOSED WORK, DPU
RESERVES THE RIGHT TO DELAY OR POSTPONE THE WORK SO NOT TO JEOPARDIZE
THE INTEGRITY OF ITS UTILITY SYSTEM OR SERVICE TO CUSTOMERS.

22. ALL SANITARY SEWERS CONSTRUCTED IN FILL SHALL BE OF DUCTILE IRON SEWER
PIPE (CLASS 52 MINIMUM) WITH MANHOLES FOUNDED ON ORIGINAL GROUND UNLESS
A LICENSED GEOTECHNICAL ENGINEER FURNISHES A WRITTEN CERTIFICATION THAT THE
FILL HAS BEEN SUFFICIENTLY COMPACTED SO THAT SETTLEMENT OF THE SANITARY
SEWER MAIN AND/OR MANHOLE WILL NOT OCCUR.

23. ALL WATER MAINS CONSTRUCTED IN FILL SHALL BE DUCTILE IRON PIPE WITH
RESTRAINED JOINTS UNLESS A LICENSED GEOTECHNICAL ENGINEER FURNISHES A
WRITTEN CERTIFICATION THAT THE FILL HAS BEEN SUFFICIENTLY COMPACTED SO THAT
SETTLEMENT OF THE WATER MAIN WILL NOT OCCUR.

24. ALL SEWER SERVICE CONNECTIONS SHALL BE TERMINATED AT THE PROPERTY LINE
W/ AN APPROVED WATER TIGHT PLUG AND MARKED WITH A 2"X 4" BOARD, PAINTED
GREEN, INSTALLED PLUMB FROM BOTTOM OF 6”PLUG TO 2 FEET ABOVE GROUND.
CLEANOUT ASSEMBLY IS TO BE INSTALLED BY THE BUILDING PLUMBER PER SEW-—-11.

25. VALVE BOXES NOT LOCATED IN PAVEMENT OR CONCRETE SHALL HAVE A 2 FOOT
SQUARE BY 4”THICK CONCRETE PAD POURED AROUND THEM PER DETAIL WAT-5
AND SECTION 2.4.3.1.C.2.

26. WATER METERS OR OTHER WATER UTILITY APPURTENANCES SHALL NOT BE LOCATED
IN DRIVEWAYS, SIDEWALKS, OR OTHER PAVED AREAS IN SUBDIVISION OR TOWNHOUSE
DEVELOPMENTS WITHOUT THE PRIOR APPROVAL OF THE DEPARTMENT OF PUBLIC
UTILITIES.
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